Opleiding

Reddingsbrigade Rivierenland Tiel geeft iedere vrijdag zwemlessen in het zwembad Groenendaal Plus in Tiel. Iedereen die minimaal in het bezit is van NRZ Diploma A kan deelnemen aan onze zwemlessen. Afhankelijkheid van je leeftijd, ervaring en zwemconditie wordt je ingedeeld in de beste groep.

Sinds september 2010 zijn wij gestart met een volledig nieuwe opleidingslijn die uit 3 ‘hoofdgroepen’ bestaat

Junior Redder

De junior Redder brevetten zijn voor de jongste leden en hierbij wordt gestart direct nadat je Zwemdiploma A en/of B hebt gehaald. Tijdens deze lessen leren we met name de zwemslagen te verbeteren en meer conditie en kracht op te bouwen.

Ook staat het aanleren van zelfredding bij deze opleiding(en) centraal. Leden worden al vroeg geleerd hoe zij zichzelf kunnen redden indien ze onverwachts in problemen te water raken. Daarom wordt bij deze opleidingen oefening in drijven met zwemvesten, diverse manieren van springen/duiken en uit het water komen en de ‘HELP-houding’.

De Junior Redder opleiding bestaat uit een viertal brevetten en sluit er goed aan op het Zwem ABC. 

Zwemmend Redder 

De Zwemmend Redder brevetten zijn voor de leden die al wat ouder zijn (vanaf 9/10 jaar). Net als bij de Junior Redder brevetten wordt hier getraind op kwaliteit van de zwemslagen en de conditie en krachtopbouw. Daarnaast wordt gestart met het opleiden van de leden om anderen te kunnen helpen die met problemen in het water zijn. Hiervoor worden zowel oefeningen voor een ‘droge redding’ (gebruik van hulp- en reddingsmiddelen) als voor een ‘natte redding’ (zwemtechnieken en geruststelling) in de lessen opgenomen.

Life Saver 

Bij de Life Saver worden meer getraind op conditie en krachtopbouw alsook op kunnen optreden als zwemmend redder bij grote ongevallen. Om deze reden zijn zwemtesten en tijdslimieten in de opleidingen aanwezig om met name de ontwikkeling en conditie en krachtopbouw te stimuleren. Daarnaast zullen lastigere ongevallen worden geoefend waarbij de leden met name leren samenwerken met andere redders en wordt geoefend in vormen van communicatie en melden van ongevallen.

Onderdeel van deze brevetten betreffen naast een praktijkopleiding eveneens een theorieopleiding. Deze theorie opleiding wordt eveneens door ons verzorgd. Vanaf Life Saver 2 is de verplichting van een EHBO diploma aanwezig.

En verder.

Na het behalen van de opleiding Life Saver 3 is het voor leden mogelijk om in te stromen in de opleidingen voor Waterhulpverlening. Hiermee kunnen de leden opgeleid worden om als gediplomeerd Strandwacht, toezichthouder zwembad of hulpverlener bij waterevenementen/ongevallen ingezet te gaan worden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de afzonderlijke informatie hierover op deze website.

Kledingzwemmen 

Aangezien de opleidingen zijn gebaseerd op enerzijds conditie en krachtopbouw en anderzijds op het onverwachts reageren op problemen in het water, zwemmen wij een gedeelte van het jaar met overkleding aan. Aangezien de leden bij de jaarlijkse examen met overkleding moeten zwemmen worden ze hier al tijdig mee gewend geraakt en in getraind.

Examens… 

Aan het einde van iedere seizoen (juni) nemen alle leden deel aan examens. Hiervoor komen examinatoren van Reddingsbrigades Nederland naar Tiel om te kijken of iedereen de zwemslagen en de oefeningen goed uitvoert. Uiteraard krijgt iedereen bij het slagen voor het examen een officieel diploma!

RBTiel.nl maakt gebruik van cookies.

Door bezoek aan onze site, ga je akkoord met het privacy beleid