Reddingsbrigade Rivierenland Tiel
Zwemmend Redden is een watersport wat iemand voorbereid op het redden van drenkelingen. Wat is er erger dan dat een familielid, een vriendje of misschien wel je eigen zoon of dochter dreigt te verdrinken? Soms door kramp, een andere keer omdat iemand zich overschat.
De Reddingsbrigade Rivierenland Tiel leert kinderen en (jong) volwassenen op een gestructureerde manier Zwemmend Redden en verbeteringen op de zwemtechniek. Met als einddoel dat wanneer een medemens of wellicht jezelf op het water in de problemen komt, er weer uitkomt.

Tevens is Zwemmend Redden een teamsport waardoor je iedere week met je medezwemmer een relatie opbouwt en je je conditie telkens verbeterd. Zwemmend Redden is als laatste een goede ondergrond voor eventuele werkzaamheden in zwembaden even als er op een later stadium de mogelijkheid is om je verder te specialiseren als waterhulpverlener of strandwacht.

Reddingsbrigade Rivierenland Tiel geeft iedere vrijdag zwemlessen in het Zwembad Waalslag in Tiel. Iedereen die minimaal in het bezit is van NRZ Diploma A kan deelnemen aan onze zwemlessen. Afhankelijkheid van je leeftijd, ervaring en zwemconditie, word je ingedeeld in de voor jou beste groep.

Onze opleidingslijn bestaat uit drie hoofdgroepen.
Foto die Junior Redder illustreert.

Junior Redder

Brevetten voor de jongste leden nadat Zwemdiploma A en/of B is gehaald.
Foto die Zwemmend Redder illustreert.

Zwemmend Redder

Brevetten voor leden vanaf 11 jaar.
Foto die Life saver illustreert.

Life saver

Training om te kunnen optreden als Zwemmend Redder bij grote ongevallen.

Junior Redder

Een Junior Redder kan zichzelf redden, is vrij in het water en kan verschillende hulp- en reddingsmiddelen gebruiken om een ander vanaf de waterkant te redden. De Junior Redder brevetten zijn voor de jongste leden en hierbij wordt gestart direct nadat je Zwemdiploma A en/of B hebt gehaald. Tijdens deze lessen leren we met name de zwemslagen te verbeteren en meer conditie en kracht op te bouwen.

Ook staat het aanleren van zelfredding bij deze opleiding(en) centraal. Leden worden al vroeg geleerd hoe zij zichzelf kunnen redden indien ze onverwachts in problemen te water raken. Daarom wordt bij deze opleidingen oefening in drijven met zwemvesten, diverse manieren van springen/duiken en uit het water komen en de HELP-houding.

De Junior Redder opleiding bestaat uit een viertal brevetten en sluit er goed aan op het ZwemABC.

Zwemmend Redder

Een Zwemmend Redder kan een drenkeling redden door hem te zoeken, te benaderen en te vervoeren, eventueel met hulp- en reddingsmiddelen. De Zwemmend Redder brevetten zijn voor de leden die al wat ouder zijn (vanaf 9/10 jaar). Net als bij de Junior Redder brevetten wordt hier getraind op kwaliteit van de zwemslagen en de conditie en krachtopbouw. Daarnaast wordt gestart met het opleiden van de leden om anderen te kunnen helpen die met problemen in het water zijn. Hiervoor worden zowel oefeningen voor een droge redding (gebruik van hulp- en reddingsmiddelen) als voor een natte redding (zwemgrepen en geruststelling) in de lessen opgenomen.

Life Saver

Een Lifesaver is (nog) geen professional, maar bezit wel de vaardigheden om drenkelingen te redden en hulp te verlenen. Bij de Life Saver worden meer getraind op conditie en krachtopbouw. Hierdoor kunnen we optreden als zwemmend redder bij grote ongevallen. Om deze reden zijn zwemtesten en tijdslimieten in de opleidingen aanwezig om met name de ontwikkeling en conditie en krachtopbouw te stimuleren. Daarnaast zullen lastigere ongevallen worden geoefend waarbij de leden met name leren samenwerken met andere redders en wordt geoefend in vormen van communicatie en melden van ongevallen.

Onderdeel van deze brevetten betreffen naast een praktijkopleiding eveneens een theorieopleiding. Deze theorieopleiding wordt eveneens door ons verzorgd. Vanaf Life Saver 2 is de verplichting van een EHBO-diploma aanwezig.

En verder

Na het behalen van de opleiding Life Saver 3 is het voor leden mogelijk om in te stromen in de opleidingen voor Waterhulpverlening. Hiermee kunnen de leden opgeleid worden om als gediplomeerd Strandwacht, toezichthouder zwembad of hulpverlener bij waterevenementen/ongevallen ingezet te gaan worden. Voor meer informatie verwijzen we naar de afzonderlijke informatie hierover op deze website.

Kledingzwemmen

Aangezien de opleidingen zijn gebaseerd op enerzijds conditie en krachtopbouw en anderzijds op het onverwachts reageren op problemen in het water, zwemmen wij een gedeelte van het jaar met overkleding aan. Aangezien de leden bij de jaarlijkse examen met kleding moeten zwemmen worden ze hier al tijdig in getraind.

Examens

Aan het einde van iedere seizoen (juni) nemen alle leden deel aan examens. Hiervoor komen examinatoren van Reddingsbrigades Nederland naar Tiel om te kijken of iedereen de zwemslagen en de oefeningen goed uitvoert. Uiteraard krijgt iedereen bij het slagen voor het examen een officieel diploma.